Rynek nieruchomości w Polsce - domy, mieszkania. działki

Wyposażenie do restauracji

Wyposażenie do restauracji

Kuchnia w restauracji jest oceanem, w którym znajdziemy naprawdę różnorodne sprzęty gastronomiczne i przybory kuchenne. Warto pamiętać, że wyposażenie do restauracji – szczególnie eleganckiej i popularnej – nie kończy się na piekarniku, lodówce i kilku garnkach. Producenci działający w branży gastronomicznej starają się nie tylko sprostać oczekiwaniom restauratorów, ale także sami wychodzą naprzeciw ze swoimi pomysłami. W ten sposób osoby rozpoczynające swoją przygodę kulinarną mogą czuć się nieco zszokowani, a niekiedy nawet przerażeni. Który sprzęt się przyda, jaki model kuchenki wybrać – to tylko nieliczne pytania, na które właściciele restauracji muszą sobie szybko odpowiedzieć. Warto poznać choć w skrócie ofertę producentów w zakresie sprzętów gastronomicznych przeznaczonych dla różnego rodzaju restauracji. Świadomość różnorodności nie raz może się przydać, ponieważ niektóre sprzęty z powodzeniem można wykorzystać w swoim domu. Co warto zatem wiedzieć o przemyśle gastronomicznym oraz jakie sprzęty należy zakupić do nowej restauracji jako pierwsze?

Niezbędne sprzęty gastronomiczne w restauracji

W każdej restauracji powinny znaleźć się pewne sprzęty, bez których gotowanie byłoby niemożliwe. Mowa dla przykładu o kuchence (gazowej lub na prąd), która stanowi podstawę przygotowywania ciepłych posiłków. W zależności od wielkości restauracji i pracującego zespołu, w kuchni powinna znajdować się określona liczba kuchenek. Nie można bowiem dopuścić do sytuacji, w której klient będzie czekał na posiłek z powodu braku sprzętu. Kolejnym urządzeniem niezbędnym w kuchni są różnego rodzaju lodówki oraz chłodziarki, które pozwalają przechowywać żywność w określonej temperaturze. Mowa tutaj nie tylko o półproduktach, ponieważ dania takie jak ciasta czy torty lodowe również należy przechowywać w chłodzie.

Sprzęty w barach szybkiej obsługi

poznańBary szybkiej obsługi zaliczane są oczywiście do lokali gastronomicznych, chociaż pod wieloma względami różnią się od wspomnianych wcześniej restauracji. Wydaje się, że w przypadku barów oraz lokali serwujących tak zwane fast-foody priorytety odnośnie sprzętów gastronomicznych nieco się zmieniają. W takich miejscach sprawdzają się z pewnością frytkownice, ponieważ frytki są jednym z głównych dań serwowanych w barach szybkiej obsługi. Warto zaznaczyć, że frytkownice oferowane dla właścicieli punktów gastronomicznych różnią się znacznie od tego rodzaju urządzeń kupowanych do domu. Są przede wszystkim sprawniejsze, a więc szybciej przygotowują posiłek i szybciej się nagrzewają oraz oczywiście większe, by jednocześnie smażyć większą ilość frytek. Mniej świadomi kucharze do przygotowywania burgerów, zapiekanek czy pizzy (oczywiście mrożonej) używają kuchenki mikrofalowej. Warto jednak zaznaczyć, że nawet najdroższa mikrofala nie da satysfakcjonującego efektu w przypadku tego rodzaju dań. Doskonale w tym zakresie sprawdzają się z kolei tak zwane salamandry, czyli urządzenia grzewcze, które doskonale podpiekają przygotowany posiłek. W ostatnim czasie właściciele wspomnianych lokali gastronomicznych masowo kupują także podgrzewacze rolkowe do parówek, które pozwalają szybko i skutecznie podgrzać wspomniane produkty, a potem przygotować hot-doga. Przy tego rodzaju przekąskach idealnie sprawdza się także podgrzewacz do bułek.

Obróbka mechaniczna a obróbka termiczna

Bez względu na rodzaj lokalu gastronomicznego podczas przygotowywania potraw kucharze stykają się z tak zwaną obróbką mechaniczną lub obróbką termiczną. W zależności od rodzaju półproduktów możemy niejako przydzielić je do poszczególnej kategorii. W przypadku obróbki mechanicznej w dużej mierze mowa o wstępnym przygotowywaniu produktu do dalszego gotowania. W skład przyrządów mechanicznych wchodzą między innymi rożnego rodzaju maszynki do mięsa czy krajalnice. Obróbce mechanicznej podlegają również owoce i warzywa, dlatego warto zakupić do restauracji obieraczki, szatkownice czy miksery. Jak nietrudno się domyśleć obróbka mechaniczna związana jest ze zmianą wyglądu czy konsystencji danego produktu. W przypadku obróbki termicznej – jak sama nazwa wskazuje – chodzi o podgrzanie, usmażenie czy ugotowanie określonych produktów lub całej potrawy. Wspomniane wcześniej frytkownice oraz urządzenia do robienia hot-dogów wchodzą w skład obróbki termicznej. Warto zaliczyć do niej jeszcze gofrownice i naleśnikarki. Wymienione sprzęty są – co bardzo istotne – dostępne na rynku od zaraz. Co więcej, często producenci oferują różne modele danego urządzenia, dlatego zainteresowane osoby mogą wybrać (ich zdaniem) najlepiej funkcjonujący sprzęt. Właściciele rozpoczynający przygodę z branżą kulinarną powinny z kolei skonsultować się podczas zakupu z kimś, kto faktycznie zna się na rzeczy i jest w stanie kompetentnie pomóc.

Okazuje się, że urządzeń wykorzystywanych w restauracji jest dzisiaj naprawdę dużo. Wydaje się, że wyposażenie do restauracji, czyli wymienione wyżej sprzęty to zaledwie niewielka część tego, co znajduje się obecnie do kupienia na rynku. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego bez względu na jego wielkość czy specyfikę powinien zakupić odpowiedni sprzęt, nie oszczędzając przy tym ani grosza. Nie od dziś wiadomo bowiem, że lepiej zapłacić więcej za solidny i sprawdzony sprzęt, niż oszczędzać i kupować urządzenia o gorszej jakości. Te ostatnie nierzadko szybko sprawiają dużo problemów i mogą nawet ograniczać prawidłowe funkcjonowanie określonego biznesu. A tego żaden właściciel restauracji, kawiarni, bistro czy baru szybkiej obsługi nigdy by nie chciał.